(archiwum)
Nie jesteś zalogowany.
Fajny sposób na przenoszenie zaszyfrowanych haseł, seriali, tekstów itd. w jednym pliku wraz z niewielkim programem. Normalnie zawsze trzeba mieć osobno progam do szyfrowania, jakiś program do otwierania tego i plik z zaszyfrowanymi danymi. A tu jest wszystko w jednym, czyli lekki (<300kB) program, typu szyfrowany notatnik, nie wymagajacy instalacji (tzw. "green"), który dokleja do siebie zaszyfrowaną treść. Czyli zabieramy na pendriva lub dyskietkę (!) plik np. moje.exe, klikamy a potem wpisujemy hasło i edytujemy lub kopiujemy fragment do schowka. Można zapisywać zmiany.
Program: LockNote
Producent: Steganos GmbH
źródełka programu (licencja GPL) i stona projektu są na SourceForge'u
- szyfr AES-256/256, SHA1 - do przetwarzania hasła
- wersja niestety tylko angielska - ale nie ma problemu ze znakami diaktrycznymi
Na stronie producenta jest od dłuższego do pobrania wersja 1.0.4. Na stronie projektu do pobrania jest jedynie wersja 1.0.3. Wersja 1.0.4 dalej jest reklamowana jako GPL, choć do pobrania jest jedynie binarka - źródeł brak!
Bo nie wiem, czy pliki z SF oznaczone jako "initial checkin pre-1.0.4" i stare na 12 miesięcy mają cokolwiek wspólnego z wersją 1.0.4 ze strony producenta. Nie wiem czy to lenistwo wakacyjne czy coś innego..... Więc wersji 1.0.4 polecić nie mogę.
Mam nadzieję, że sprawa się z czasem sama jakoś wyjaśni...
Ściągnąłem 1.0.4 i powiem, że naprawdę program daję radę.
mrt napisał:
Ściągnąłem 1.0.4 i powiem, że naprawdę program daję radę.
Działać działa - ale co dokładnie robi?
Dla zwykłego śmiertelnika może wydawać się, że zaszyfruje dobrze. A dla kolesi z firmy Steganos złamanie tego może być kwestią 5 minut.
Nie ma źródeł - nie ma dobrego szyfrowania.
Pisałem o tym tu: http://libertarianizm.mypunbb.com/viewt … ?id=143013
(Moje zdanie o kryptografii z zamkniętym kodem źródłowym......)
wiem, wiem dlatego nic ważnego nie zaszyfruję niczym co nie jest na GPL/open source, idea programu mi się podoba