Libertarianizm

(archiwum)

Nie jesteś zalogowany.

Adverts

#1 2007-02-04 18:24:58

kr2y510
grasuje obecnie na Nowym Forum Libertarian
Od: 1 stycznia 2009r.
Serwis

SecureIX -czyli anonimowe surfowanie, Usenet i mail - na razie za free

SecureIX to serwis w USA oferujący szyfrowany VPN. Na razie za darmo bo to jeszcze wersja beta.... jak będzie potem? - zobaczymy...
Na razie można dostać u nich (oprócz vpn i usenetu):
- mail 1GB, max. message size 50MB, ssl, dostęp przez www/https...
- proxy z cachem (squid?)

właśnie testuję i zachęcam innych

"Aż nazbyt wielu rodzi się: dla tych zbytecznych wynaleziono państwo!"
.                                                             Friedrich Wilhelm Nietzsche

2007-02-04 18:24:58

AdBot
Advertisements

#2 2007-02-04 19:03:19

kr2y510
Serwis

Re: SecureIX -czyli anonimowe surfowanie, Usenet i mail - na razie za free

... więcej szczegółów:
- mail: 100 aliasów (TAK słownie: sto), IMAP/POP3/SMTP, ochrona antyspamowa, listy adresowe, autorespondery, forwardowanie....
- blog: 2 blogi

.                                                             Friedrich Wilhelm Nietzsche

#3 2007-02-06 10:37:44

kr2y510
Serwis

No przetestowałem ich - są super. Dostęp do maila przez SSL (zarówno z vpn'a jak i z zewnątrz), można też ustawić maila na aliasy (czyli nadawcą jest jakiś nasz alias). Myślą o wprowadzeniu anonimowego VoIP'a. Mają mieć jeszcze 20 domen. Naród tak się rzucił na nich, że w ciągu 7godzin mieli 1300 rejestracji, że teraz (mam nadzieję tylko przejściowo) są full.

Uwagi :
- jak nie możesz się zalogować to sprawdź swój login (dotyczy vpn i poczty), powinien wyglądać username@secureix.com a nie samo username
- hasło ma być solidne, by to miało sens. Protokół PPTP ma niestety słabe przetwarzanie hasła. Jak ktoś swoje bezpieczeństwo ma gdzieś to jego sprawa - niemniej nie należy wpuszczać trolli na nieswoje pokoje.
- pakiet biznesowy jest podobny do osobistego - osobisty jest bardziej przyjazny dla P2P zanim się zarejestrujesz pomyśl

Zasady są liberalne a polityka prywatności jest ok. Niemniej wyczytałem, że zabraniają agresywnych i obscenicznych nicków oraz sugerujących reprezentowanie ich firmy. Takich jak np. prezes@, biuro@ czy huj@ (tych co mają 33.33% dłuższe i miękkusy też to pewnie dotyczy). :D

#4 2007-02-07 23:13:13

nuri
krecik systemu
Od: Breslau

Potwierdzam - chodzi pięknie! thx:D

#5 2007-02-13 22:18:02

kr2y510
Serwis

Proxy nie działa :( - mam nadzieję, że to przejściowe problemy. Pewnie za dużo swołoczy łączyło się z zewnątrz.

A ci co chcą zobaczyć w otoczeniu kompy innych użytkowników i udostępnić im zasoby bezpośrednio mogą zestawić połączenie z vpn-nf.secureix.com (a nie vpn.secureix.com). Można też podać adres IP wybranego serwera. Hasło i login bez zmian.

#6 2007-03-18 11:19:07

kreon28
New member

Heh. Jestem niedojdą...
Czy istnieje możliwość połączenia sie secureix ( i używanie vpn) posiadając łącze ADSL? (net24, neostrada itp.)

#7 2007-03-18 15:35:15

kr2y510
Serwis

Oczywiście MOŻNA! Sam mam neostradę. Konfigurowałem to ludziom na różnych sieciach i nie było problemu, w tym koledze którego dostawca (dupekdzwący) blokuje P2P. Oczywiście temu koledze tylko po to by obejść kretyńską blokadę.

Po uprzedniej rejestracji, należy postępować zgodnie z instrukcją (która zawsze była a teraz zniknęła :( ). Problemem może się okazać firewall (programowy np. Sygate - ale nie ten od windows - jego dobrze wywalić, bo zawsze bruździ), router (jak jest) i nieznajomość angielskiego. Konto ma tyle bajerów, że "normalny człek" się w tym gubi, tym bardziej jak z angielskim cienko. W przypadku linuksów należy pamiętać, że tam (na SeureIX) jest protokół PPTP a nie IPSec!

Należy się zastanowić nad sensem VPN, szyfrowania itd. jak ma się wgrane do komputera np. oprogramowanie od neostrady lub inne główno. Może pomysleć o reinstalacji systemu? I zrobieniu wszystkiego porządnie (wiem czas).

By mieć to w Windowsie wystarczy tylko dodać w Połączenia sieciowe i telefoniczne nowe połączenie. Kreator zaproponuje jakoś tak: połącz z siecią prywatną, VPN tunel - i należy to wybrać. Potem by nie wybierał połączenia początkowego. Ustawiamy  hosta, usera hasło itd. Winda automatycznie rozpoznaje PPTP więc nie trzeba nic ustawiać (można wymusić PPTP - ja tak robię - ale to nie jest konieczne). S-IX jest tak ustawione by pasowały domyślne ustawienia windy.
Jedyne co można poprawić, to "próby ponownego wybierania numeru" na np. 999, bo jak się nie połączy kilka razy to winda gubi hasło i trzeba wprowadzać od nowa.

#8 2007-03-18 15:47:16

kr2y510
Serwis

Ta nieszczęsna instrukcja ze zrzutami ekranu skróciła się do tego:

Our VPN server is a standard PPTP VPN. All major operating systems support PPTP including Linux, Mac, Windows. To configure a VPN account you just need the server name (vpn.secureix.com) (lub vpn-nf.secureix.com - dla sieci niefirewallowanej), the username (something@secureix.com) and the password you chose when you created your account.

Please note that windows, by default, does not enable a firewall on dialup connections. This is a securty problem, as the Windows operating system has too many security problems to count. To enable the Windows XP firewall, right click on the SecureIX network connection icon, select properties, click the advanced tab, then click firewall, then click the 'On' option. Close all the windows and you should see 'connected, firewalled' next to the VPN icon when connected from now on. If you would like to open a port for you P2P software you use the 'Exceptions' feature to do so.

We currently have 4 VPN servers running (nie cztery tylko sześć, 2 firewallowane i 4 niefirewallowane - czyli takie na których chodzi SAMBA i otoczenie sieciowe - "Komputery w pobliżu" windy). You can either use vpn.secureix.com or you can hand pick a server by using it's IP number. You should pick the server with least usage (shown as green in the graphs)

Wytłuszczone to moje dodatki, poprawki lub podkreślenia.

#9 2007-03-18 19:29:06

kr2y510
Serwis

kreon28 napisał:

Czy istnieje możliwość połączenia sie secureix ( i używanie vpn) posiadając łącze ADSL? (net24, neostrada itp.)

Drobna uwaga co do Neostrady.
Podczas korzystania z VPN'a nie można skorzystać z serwera SMTP konta pocztowego na Neostradzie (poczta.neostrada.pl). Czyli nie da się z telekomunowego konta wysłać maila, korzystając z klienta poczty (można przez webmaila).
Z serwera neostadowego SMTP można korzystać tylko z adresów IP Neostrady.

#10 2007-03-19 16:02:30

kreon28
New member

Hmm. ja robie tak. Lacze sie z neo. Pozniej uruchamiam klienta VPN. Tam wpisuje moj login xxx@secureix.com,  haslo xxx a we wlasciwosciach nazwe serwera :vpn-nf.secureix.com

Ale i tak za kazdym razem dostaje info:
Blad 691: Dostep zostal wzbroniony poniewaz nazwa uzytkownika i/lub haslo sa nieprawidlowe w tej domenie.

na czas testow wylaczylem firewalla ale to i tak nic nie daje.
Prob polaczenia robilem chyba ze 20 i nie moglem sie polaczyc
login i haslo na pewno sa poprawne bo na stronie secureix.com loguje sie na to do poczty...
nie wiem co jest nie tak

Ostatnio edytowany przez kreon28 (2007-03-19 16:05:13)

#11 2007-03-19 16:40:12

kr2y510
Serwis

Nie wiem co jest grane - bo u mnie i tym co im instalowałem działa.

Ja bym zrobił jakoś tak:
1. wymusić w ustawieniach połączenia protokół PPTP zamiast "automatyczny wybór"
2. sprawdzić hasło i login
najlepiej wpisując do notatnika (lepiej Steganos LockNote jak baaaaaaaardzo zależy na bezpieczeństwie), by było widać czy to jest to, a potem copy-paste (jak baaaaaaaardzo zależy na bezpieczeństwie to wyłączyć ulepszacze schowka) do ustawień połączenia
3. zalogować się na konto pocztowe i sprawdzić czy login i hasło są o.k.

#12 2007-03-20 20:09:41

kreon28
New member

Po wymuszeniu trybu na pptp poszlo. ale po 20 sek. mnie rozlaczylo.
Jak koszystac np. z programow typu torrent uzywajac VPN?

#13 2007-03-20 20:37:19

kr2y510
Serwis

kreon28 napisał:

Po wymuszeniu trybu na pptp poszlo. ale po 20 sek. mnie rozlaczylo.
Jak koszystac np. z programow typu torrent uzywajac VPN?

Ja bym przeskanował ten komputer...... serio .....no i wyłączył różne bzdury...

Najprościej... Dział Higiena PC i Windy (jak będę miał czas i venę to zrobię upgrade), najpierw instalujemy SpyBot i AdAware, potem upgrade, ściągamy GMER i potem GMER -> Zabij Wszystko -> i ręcznie uruchamiamy (z "[dysk]:\Program Files") SpyBot i AdAware i skanujemy.....

A z torrenta normalnie. Nic nie zmieniać w ustawieniach - będzie wychodził przez nich.

#14 2007-03-26 10:40:18

KJ
Member
Od: Piła-Warszawa
Serwis

Czy wie ktoś, jak skonfigurować to pod FreeBSD?

#15 2007-03-26 20:19:33

nuri
krecik systemu

KJ napisał:

Czy wie ktoś, jak skonfigurować to pod FreeBSD?

Jeszcze nie ;-) Próbowałeś już coś? Wygląda na to, że /usr/ports/net/pptpclient wystarczy, ale nie mam pod ręką, żadnego boxa do eksperymentów;-)

#16 2007-03-26 22:31:27

KJ
Member
Od: Piła-Warszawa
Serwis

nuri napisał:

Jeszcze nie ;-) Próbowałeś już coś? Wygląda na to, że /usr/ports/net/pptpclient wystarczy, ale nie mam pod ręką, żadnego boxa do eksperymentów;-)

Próbowałem, o ile pamiętam, i pptpclient, i mpd - i nie chciało działać, przy czym najprawdopodobniej się nie znam i dlatego nie działa. Na szczęście mam jeszcze trochę czasu, zanim wprowadzą nową ustawę o inwigilacji. :)

#17 2007-03-27 08:28:46

nuri
krecik systemu

KJ napisał:

Próbowałem, o ile pamiętam, i pptpclient, i mpd - i nie chciało działać, przy czym najprawdopodobniej się nie znam i dlatego nie działa.

Też poległem. Wczoraj próbowałem z godzinę i nic :-( Jakby Ci się udało się, daj znać.

#18 2007-04-06 11:18:40

kr2y510
Serwis

Wszystko co dobre kiedyś się kończy

We would like to inform all of our users about the new premium server.  Our free service has been an overwhelming success and the free servers are running at capacity most of the day.  Our new premium servers will never be over subscribed and they offer bandwidth limits 20 times higher than the free service.

Ale kiedyś to musiało nastąpić. Na początku VPN śmigał i wydawało się, że chłopaki mają nieskończone pasmo. I przez ich tunel śmigało się szybciej jak przez neo! A ostatnio pasmo spadło dramatycznie, transfer z sourceforge.net poniżej 15k.

Oferta:

Three day trial - 2.95
One Month - 9.95
Three Months - 24.95
Six Months - 45.95
One Year - 74.95
..Premium accounts offer a 5 mbit bandwidth limit...

Nawet rozsądnie ;) - z czegoś muszą żyć

#19 2007-09-26 21:23:42

kr2y510
Serwis

Secure IX jest na sprzedaż.

Buyer Wanted
We are looking for someone that has more time than us to take over this service. There is definantly a need and demand for this type of service, but we have other buisnesses to run and this needs a full time owner/manager. What is included: the secureix.com domain, all the custom written software that makes this service possible, and help getting your initial servers running. Until the sale is complete we will not accept new sign ups.

Email six@secureix.com with any offers/questions.

Here are some FAQ about this auction:
You will need one very basic Dual P4 server per 128-256 premium customers.
You will need about 75 mbits avg. per 256 premium customers.
Income potential is limitless.
Nearly 200,000 people have visted our site and signed up for some level of service.

Czyli na razie na anonimowości i prywatności trudno się zarabia :(

Ale dzięki tej ofercie przynajmniej wiadomo jakie pasmo jest potrzebne na 256 userów.
Może w przyszłości powstanie libertariański VPN?  ;) ceny pasma i housingu spadają z dnia na dzień....

Stopka forum